ATP és WTA, ITF, NTRP

A Női Tenisz Szövetség (WTA) és a Professzionális Teniszezők Szövetsége – férfiak (ATP) rangsorolja a profi játékosokat. Számítógépes rendszerben rendezik sorrendbe a játékosokat, mégpedig az egyes versenyeken elért pontszámok alapján. Ide tartozik a “négy nagy”, azaz a Grand Slam bajnokság (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), továbbá a nemzetközi tornák.

images  ATP_Tennis

Ezen rangsor szerint emelik ki a játékosokat is egy-egy bajnokságon, ami a következőképpen működik: a versenyzőket két csoportba azaz ágra kell osztani, hogy az egymással játszott kieséses mérkőzések (egyes fordulók) nyomán végül állva maradjon az az egy-egy teniszező, akik majd a döntőt vívják Van ez mindazért, hogy a legjobbak elkerüljék az egymással való találkozást még a legelső fordulók valamelyikében.

A Grand Slam versenyeket, ill. a férfi és női csapatok nemzetközi bajnokságát (Davis Kupa, Federation azaz Fed Kupa) a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) szervezi.

slika

Az amerikai országos teniszező – besorolási program (NTRP) megállapított különböző, a játékos képességeitől függő szinteket: kezdő (2.5); gyönge (3.0); nem túl erős (4.0); haladó (5.0) – a klubok legjobbjai; jó (6.0); legjobb (7.0) – világszínvonalú. Az Államokban mindenki, aki rendelkezik ilyen besorolással, elindulhat bajnokságon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s