GAME, SET, MATCH

Amikor elkezdődik egy mérkőzés, a vezetőbíró jelenlétében sorsolnak, hogy ki kezdje az adogatást (=szerva), s ki melyik térfelet választja. Ez általában “fej vagy írás” rendszerben működik, azaz a bíró feldob egy pénzérmét amely a földön landolva jelzi a sorsolás végeredményét. A “győztes” vagy az adogatás és az adogatás fogadása között választ, vagy eldönti, melyik térfélen játszik, de átadhatja a választás jogát az ellenfélnek is. Amennyiben a sorsolás nyertese az adogatás mellett dönt (mint általában – taktikai fogás is: ha én kezdem az adogatást s ha meg is nyerem, a másiknak kell utánam “kapaszkodnia”), úgy az ellenfél választhatja ki, melyik térfélen akarja azt fogadni.

Az adogatás a labdamenet első ütése és mindig az alapvonal mögül kell végrehajtani. Az már egyéni stílus dolga, hogy a játékos mennyire áll az alapvonal közepén (a középjeltől való távolság jobbra) vagy mennyire a jobb széle felé: melyik az a szög, ahonnan a legjobban és legerősebben bele tudja pörgetni a labdát az ellenfél fogadó udvarába (az adogatónak bal oldalon). A labdának lepattanás nélkül kell átrepülnie a hálón s ott lepattan az ellenfél jobboldali adogatóudvarába.

6-exercises-tennis-serve

Ha az első szerva nem sikerül (hosszú, ill. széles lett vagy beleakadt a hálóba), még egy lehetőség áll a játékos részére. Az első adogatás szokott a legerősebb lenni, a második már valamennyivel gyengébb, annak érdekében, hogy ezúttal ne hibázza el, hiszen akkor pontot veszít a játékos (de gondoljunk csak “bumm-bumm” Beckerre vagy Goran (Zeko) Ivanisevicre, akik a második adogatásukat is szinte ugyanolyan intenzitással ütik át a hálón).

Hiba az is, ha az a játékos, aki szervál, “belép”, azaz átlépi az alapvonalat (foot fault-ot azaz lábhibát kiált ekkor a bíró) – ha ez az első adogatásnál történik, még meg lehet ismételni a szervát, de ha a másodiknál, akkor az ellenfél kapja a pontot.

Ha a labda csak a háló felső szélét érinti (“necc”), de átmegy rajta és bele is esik az fogadóudvarba, akkor az adogató megismételheti a szervát (first servis-t jelent a bíró). Ugyanez működik akkor is, ha a második szervánál fordul elő, azzal a különbséggel, hogy akkor a játékvezető “second servis-t” = második szervát jelent a mikrofonjába. Ezért nem jár pontveszteség, csak akkor, ha már másodszorra sem sikerült beletalálni a fogadóudvarba, vagy hálóba ütközik a labda vagy lábhibát követ el a játékos. Ilyenkor az ellenfél kapja a pontot.

És az is előfordulhat, hogy az ellenfél nem tudja fogni a szervát, ezt “ász”-nak nevezzük. A pálya egyik sarkában elhelyezett kijelző azt is mutatja, hogy mekkora az adogatás sebessége: a fentebb említett horvát játékos nem egy esetben 217 km/h és akörüli sebességű adogatással kápráztatja el a nézőközönséget.

Ha megtörtént az első pont, az adogató a következő pontért már az alapvonal középjelétől balra szervál, a fogadó is átsétál a bal oldalra és ott, a bal fogadóudvarban várja a szervát. Az nincs meghatározva, hogy pontosan hol kell fogadni az adogatást, általában az alapvonal közelében (jobb ill. bal sarkában) vagy az alapvonaltól távolabb – mind attól függ, milyen erősségű az ellenfél szervája ill. “hogyan esik jobban kézre” a fogadónak.

6139073

A második pont után újra a jobb oldalról a jobb fogadóudvarba kell szerválni s így váltogatni a játék (game) végéig. A következő játékban az ellenfél szervál a fenti szabályoknak megfelelően. Az adogatásnál minden esetben meg kell várni, hogy a labda lepattanjon, a többi ütés tekintetében a játékon belül már nem (wolley = röpte).

A tenisz szépségéből veszít, ha csak szerva-röpte-játékból áll a mérkőzés, ami egyfajta gyors halált jelent: az adogató szervál s rögtön felmegy a hálóra és röptével (a labda lepattanása nélkül) üti vissza a labdát.

Szabály továbbá, hogy minden páratlan, azaz az első, harmadik és így tovább játék (game) után a teniszező térfelet cserélnek.

A mérkőzések egységekre bonthatók: pont(point)-játék(game)-játszma(set)-mérkőzés(match).

A mérkőzések a nőknél két nyert játszmáig (a háromból) tartanak, ugyanez érvényes egyes férfi tornákon is, azonban a nagyobb versenyeken a férfiak esetében a meccs három nyert játszmáig tart (ami gyakran azt eredményezi, hogy le kell játszani mind az öt játszmát). Az nyeri a játszmát, aki először nyer meg hat játékot azzal, hogy az ellenfélnek kettővel kevesebb nyert játéka van.

Például: én kezdem az adogatást és megnyerem = 1-0; az ellenfelem is hozza a sajátját = 1-1; s így tovább egészen 4-4-ig, amikor is megnyerem a saját adogatásomat (=5-4) és elveszem az övét is (=6-4), így az első játszmát 6-4-re én nyertem.

Könnyebb dolgom van akkor, ha az ellenfelem több adogatójátékot veszít, így az eredmény lehet 6-0; 6-1; 6-2; 6-3 is.

Ha viszont fej-fej mellett haladunk s ellenfelem is megnyeri az ötödik szerváját (=5-5), akkor nekem hoznom kell a sajátomat és az ő következő adogatását is el kell nyernem ahhoz, hogy enyém legyen a szett (=7-5).

tennis-uni

De az is előfordul, hogy 6-6-ra alakul a játszma állása. Ekkor két lehetőség van: addig játszunk, amíg nem lesz kétpontos különbség (a nőknél a harmadik, a férfiaknál az ötödik azaz a döntő szettekben most is ezt alkalmazzák), de ez nagyon hosszúra is elnyúlhat. Ezért találták ki (ITF) az ún. tie-break-et (rövidítés): a 13. játékban (ne feledjük: 6-6 volt az állás = 12 játékot játszottunk eddig) én, azaz az adogató kezdek, egyet szerválok aztán az ellenfelem adogat kettőt egymás után, majd én kettőt és így tovább kettesével. A hatodik pontnál térfelet cserélünk (6-0, 5-1, 4-2, 3-3). Az nyeri a tie-break-et, aki előbb eléri a 7 nyert pontot, kétpontos különbséggel (7-5). A rövidítés pedig tényleg addig tart, amíg nincs kétpontos különbség, így több esetben előfordul pl. a 10-12-es tie-break végeredmény is. A kijelzőn a játszma végeredménye 7-6-ként jelenik meg.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s