Roland Garros

Roland Garros (hivatalos nevén: „Tournoi de Roland-Garros”) a párizsi salakpályás Grand Slam-teniszbajnokság. Kéthetes torna, minden évben május közepétől június elejéig rendezik meg az év második Grand Slam-tornájaként. Angol nyelvterületeken sokszor French Open (magyarul: francia nyílt teniszbajnokság) néven is emlegetik.

roland-garros-logo

Története

Az első férfi tornát 1891-ben, az első nőit 1897-ben tartották. 1925-ig csak francia teniszezők vehettek részt a versenyen, vagy olyan külföldiek, akik valamelyik francia teniszklub tagjai voltak. 1927-ig a bajnokságot a Racing Club de France és a Stade Français füves pályáin tartották. A Roland Garros salakos pályáit 1928-ban hozták létre Porte d’Auteuilben, a Davis-kupa részére. 1968-ban, az open era kezdetével a Roland Garros volt az első Grand Slam-torna, amely nyitottá vált nemzetközi versenyzők részére is.

Roland_Garros_02_

A Roland Garros egyike a legnagyobb és legértékesebb tenisztornáknak. Minden évben ez a torna zárja le a salakos idényt a füves idény kezdete előtt. A Roland Garros az egyik legnehezebb, legnagyobb erőnlétet igénylő tenisztorna. A férfiak három nyert szettig, a nők két nyert szettig játszanak. Mivel a döntő játszmában nincs rövidítés, és a salakos pálya lassú, a meccsek nagyon hosszúra tudnak nyúlni (pl. 2004-ben: Fabrice Santoro és Arnaud Clement 6 óra 33 percig volt pályán, a döntő szett eredménye 16–14 lett). A Roland Garros tenisztorna számára egy egész sportkomplexumot hoztak létre, a két centerpálya az első világháborús hős tiszteletére elnevezett Stade de Roland Garros és a Court Philippe Chatrier. Mivel a salakborítás nagyon lelassítja a labdát, a torna eltérő játéktechnikát igényel a teniszezőktől a füves vagy a kemény pályákhoz képest. Ezért történhetett meg az, hogy sok játékos a másik három tornán diadalmaskodni tudott, de a Roland Garrost nem sikerült megnyerniük (pl. Pete Sampras, John Newcombe, Arthur Ashe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg, Lindsay Davenport). 2007 márciusáig a torna megnyeréséért nem járt egyenlő pénzjutalom a nőknek és a férfiaknak, a Roland Garros volt aGrand Slam-tornák közül az utolsó, amelyik bevezette az egyenlő díjazást.

france-tennis-french-open-2011-5-20-6-40-27

Rekordok

Legtöbb győzelem férfiaknál

  • Összesen: Henri Cochet , 9
  • Egyéni : Björn Borg, 6

Legtöbb győzelem nőknél

  • Összesen: Margaret Smith-Court, 13
  • Egyéni: Chris Evert, 7

További rekordok

  • A legfiatalabb férfi egyéni győztes: Michael Chang (1989): 17 évesen és 3 hónaposan
  • A legfiatalabb női egyéni győztes: Monica Seles (1990): 16 évesen és 6 hónaposan
  • Leghosszabb ideig tartó mérkőzés: Santoro – Clément (első forduló 2004) 6 óra 33 perc (6/4 6/3 6/7 3/6 16/14)
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s