Teniszütő, teniszlabda, teniszpálya

A teniszütő

Az első lépés a sikeres teniszezés felé egy megfelelő, “testreszabott” teniszütő beszerzése. A sportboltokban amellett,. hogy több márka közül választhatunk, kétfajta ütő áll rendelkezésünkre: húrozott és húrozatlan. Az utóbbi előnye, hogy igényeinknek megfelelően vásárolhatjuk meg a belehúzandó húrt (amely készülhet kevlarból, más szintetikus anyagokból vagy nylonból, de vannak még bélből – szarvasmarha -ill. juhbőr – készült húrok is), továbbá saját játékmódunknak megfelelő feszességűre húroztatjuk be.

A bélhúrt (amelyet egyébként az élvonalbeli játékosok közül sokan használnak, egyik legnépszerűbb márka a Babolat), mivel természetes anyagból van, jobban károsítják az időjárásbeli tényezők, emellett a benne kialakuló feszültség miatt gyakrabban el is szakad.

A versenyzők egy-egy mérkőzésen gyakran veszik elő a húrterpesztőt (műanyagból készült apró elválasztó), amellyel a fő-és kereszthúrokat igazgatják, megakadályozva azok összecsúszását, valamint a húrokban kialakuló feszültség miatti szakadásokat.

A húrozásnál fontos, hogy “hány kilóra” húzatjuk meg az ütőt, amely befolyásolja a húrok keménységét vagy rugalmasságát. Amikor egy ütőt lazára húroznak, az ütés veszít erejéből: a labda részben vagy teljesen irányítatlanul vágódik le az ütőről. Ha a húrok túl feszesek, az ütő fölött megvan az ellenőrzés, de a húrok keménysége miatt az optimális ütőpont (ahonnan a labda a legerősebben és a legjobb irányban távozik – általában az ütő közepén van) beleolvad a fejbe és nagyon nehéz technikásan játszani. Pl. John McEnroe 18 és 23 kiló közé, Björn Borg pedig 36 kilóra húzatta az ütőjét.

old_racquets_288_162babolat-xs-tennis-rackets-featuring-xtra-sweetspot-technology

Az ütők hossza általában 68,5 – 73,6 cm között mozog. A mai ütők már számos anyagból készülhetnek (az elődnek tekinthető fa ütők nyomában): összetett műanyagból, üvegszálból, tömörített grafitból, kevlarból, keramikus anyagból, titániumból stb.

A markolat átmérője pedig 10 cm körül mozog.

A teniszlabda

74684

A teniszlabdákat vákuumcsomagolt dobozokban forgalmazzák minőségük és tartósságuk biztosítása céljából. A labda a szabályok szerint fehér vagy zöld/sárga lehet. Az átmérője 6,35 és 6,67 cm között mozog. Ez a variációs lehetőség a labdát kívülről borító bolyhoknak köszönhető. A tenisz hőskorában a labdák csupasz gumiból készültek és középen üresek voltak mindaddig, amíg John Heathcote feltaláló nem tett rá két flanellcsíkot. Vannak nyomás alatt levő fajták is, amelyekben a gömb belsejében a nyomás nagyobb a külső levegő nyomásánál. Alapszabályként 134,6-147,3 cm magasra kell fölpattanniuk, ha 254 cm magasról a betonra ejtik őket.

A teniszpálya

A pályaborítások három alaptípusát különböztethetjük meg.
Mivel a teniszpályáknak eredetileg a krokettpályák adtak otthont, az első elfogadott borítás a fű lett. Nagyon gyors: a teniszlabda gyorsan fölpattan, s meg is csúszik. Vannak olyan játékosok, akik erre a pályára esküsznek fel, ez felel meg legjobban a játékstílusuknak – ne feledjük el azt sem, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb Grand Slam torna színhelyén, Wimbledonban fűborítású pályán küzdenek egymással a játékosok. S az alapvonal mentén levő sárga folt nem azt jelenti, hogy ott már kikopott, nincs fű, csupán azt, hogy elsárgult a használat következtében. S ha már Wimbledonnál tartunk, itt kell megemlítenünk Taróczy Balázs nevét, aki párosban hódította el a trófeát éppen ezen a füves pályán.

A salakpálya sokkal lassúbb, ezért az itt játszott játék stílusa és az ezen sikeres teniszezők típusa is eltér a többi pályaborításnál megszokottól. Ellenben a salakos pálya talán a legnépszerűbb s legelterjedtebb, annak ellenére is, hogy nagyon nagy odafigyelést igényel a karbantartása. Állandó “megfigyelés” alatt kell tartani, hiszen ha alig látható egyenletlenség is keletkezik a pályán, a labda “megül” vagy magasabbra pattan, s ez váratlan, nagy kellemetlenséget okoz a játékosoknak. Viszont előnyére válik még, hogy ez az a pályaborítás, amelyen a legjobban kimutatható az “out” ill. az “in” labda, ha esetleg az ellenfél kételkedne a vonalbírók ítéletében. A párizsi Grand Slam torna kedvez a salakpálya mestereinek.

A harmadik típusú borítás a kemény, ami többfajta anyagból készülhet az aszfalttól kezdve a betonon át a szőnyegen keresztül az összetett műanyagokig. Fenntartásuk egyszerű, középutat kínálnak a gyors fű és a lassúbb salak között. A gyorsaságot itt a borítás összetételének módosításával befolyásolhatják. Két Grand Slam tornának is keményborítású pálya ad otthont: a januári Australian Open-nek és az utolsónak, a US Open-nek. Az ausztrál játékosok előszeretettel részesítik előnyben a kemény borítást, mint azt a legutóbbi (2001) Davis Kupa döntője is bizonyította: Hewitték ragaszkodtak a kemény borításhoz, de a salátástálat ezúttal nem sikerült a vitrinbe helyezniük, a Grosjeanék szállították azt a tengeren túlra, Franciaországba.

Tennis Court HD Wallpaper 2012 02

A pálya méretei.
Eleinte egy homokórához hasonlított, mert a hálónál 152,4 cm-rel keskenyebb volt, mint az alapvonalnál. Wingfield őrmester szabályainak értelmében a pályának 18,29 méter hosszúnak, a hálónak pedig 142,24 cm magasnak kell lennie. A tenisz szabályait először a Wimbledon-i All England Club egységesítette, s ezzel a pálya méretét is szabványosította. A Wimbledon-i bizottság a téglalap alakú pálya hosszát 23,77 méterben, a szélességét az egyes játék számára 8,23 (a páros játék oldalvonala +137, 16 cm-rel odébb van) méterben állapította meg. A háló magassága is változott, a mai szabályok értelmében: 106,68 cm magas a széleken és 91,44 cm magas középen. A pályán a háló mindkét oldalán adogatóudvarok vannak, amelyek hossza 6,4 méter, szélessége pedig 4,115 méter.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s