Wimbledon

wimbledoni tenisztorna (hivatalos nevén: The Championships), a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. Az évente megrendezett négy legrangosabb teniszverseny, a Grand Slam-tornák egyike, és történelme, valamint nagy hagyományai miatt ezek közül is Wimbledon a leghíresebb és sokak szerint a legkiemelkedőbb.
A wimbledoni tenisztornát minden évben nyár elején, június-július hónapban rendezik meg füves pályán, az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban, Angliában. A négy Grand Slam-torna közül ezt az egyet játsszák füves borításon.

Wimbldeon

Wimbledon minden évben a harmadik Grand Slam-torna (Australian Open: januárban, Roland Garros: május végén, US Open: szeptemberben van). A torna két hétig tart, de az esős angliai időjárás miatt sokszor hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni vagy el kell halasztani a meccseket. 2009-ben fejeződött be, és azóta működik a centerpályán a behúzható tető, amely 10 perc alatt záródik be.

Mint minden Grand Slam-tornán, itt is több versenyt rendeznek meg egyidejűleg: a legnagyobb figyelmet az egyéni versenyek (női egyes, férfi egyes) kapják, de játszanak női, férfi és vegyes párost is. A vegyes páros kivételével az összes versenyszámot megrendezik a junior versenyzők számára is. Speciális meghívásos versenyek a 35 és 45 év fölötti férfi páros, illetve a 35 év feletti női páros tornák, valamint minden évben rendeznek kerekesszékes bajnokságot is. Érdekesség, hogy a torna hagyományainak megfelelően a versenyzők csak fehérben léphetnek pályára.

Története

Az első wimbledoni bajnokságot 1877-ben rendezték az All England Lawn Tennis and Croquet Club (röviden: All England Club) felügyelete alatt. Ekkor még csak férfi egyes versenyt rendeztek. Az All England Club először 1884-ben rendezett női egyéni és férfi páros versenyt. A női és a vegyes páros versenyeket 1913-ban vezették be. A bajnokság 1922-ben költözött jelenlegi helyére. 1921-ig az előző év nyertese ugyanabban a versenyszámban bye-jal automatikusan továbbjutott a második körbe (tehát nem kellett első körös meccset játszaniuk). Ez alól kivétel volt a női páros és a vegyes páros versenyszám. Ez azonban ahhoz vezetett, hogy sokan könnyedén megvédték előző évi címüket, hiszen sokkal többet pihenhettek, mint a többi játékos, akik kezdettől fogva játszottak. Ezért 1922-ben eltörölték ezt a szabályt, és azóta a címvédők is játszanak az első körtől kezdve.

Centre_Court_Wimbledon_1 (1)

Az öt fő versenyszám: férfi egyes, női egyes, férfi páros, női páros, vegyes páros.
Junior versenyek: fiú egyes, lány egyes, fiú páros, lány páros (vegyes páros nincs)
Négy meghívásos verseny: 35 és 45 év feletti férfiaknak egyes, 35 év feletti nőknek egyes, férfi kerekesszékes verseny

A férfi egyéni és páros meccseket 3 nyert szettig (maximum 5 szett), a többi versenyszám meccseit 2 nyert szettig játsszák (maximum 3 szett). A legtöbb versenyszámban egyenes kieséses rendszer van, aki bármelyik meccsét elveszti, azonnal kiesik a versenyből (kivétel: a 35 év feletti női és férfi meghívásos versenyek, ezeken csoportkörök vannak).

A torna minden évben a június 20. és június 26. közé eső hétfőn (hat héttel az első augusztusi hétfő előtt), két héttel a Queen’s Club Championships vagy a Németországbanmegrendezett halle-i Gerry Weber Open után kezdődik. A két felkészítő tornát füves pályán játsszák. Wimbledon két hétig tart, a fő versenyszámok rendszerint kitöltik mind a két hetet, míg a junior és a meghívásos versenyek főleg a második héten zajlanak. Hagyományosan nincs meccs a két hét közötti vasárnapon („Middle Sunday”). Az eső és a csúszások miatt azonban három évben is (1991, 1997, 2004) kénytelenek voltak megszegni ezt a hagyományt a torna rendezői. Szintén hagyomány, hogy az első mérkőzést – a még ki nem kopott füvön – a férfi címvédő játssza.

Hagyományok

Wimbledon hagyományos színei a sötétzöld és a lila. Az All England Club előírja a játékosoknak, hogy szinte teljesen fehér ruhát viseljenek. Ez volt az ok, ami miatt a fiatal Andre Agassi bojkottálta a tornát az 1990-es években. Semelyik másik Grand Slam-torna nem írja elő ilyen szigorúan a játékosok viseletét.
A wimbledoni tenisztornát hagyományosan a megelőző év férfi győztese nyitja meg a centerpályán: ő játssza az első mérkőzést.
2003-ig a versenyzőknek meg kellett hajolniuk a királyi család tagjai előtt, 2003-ban azonban Kent grófja elhatározta, hogy szakít a hagyománnyal, és a versenyzőknek csak akkor kell meghajolniuk, ha a királynő vagy a walesi herceg is jelen van.

wimbledon

Rekordok


Legtöbb győzelem férfiaknál:

  • Összesen: Laurie Doherty – 13
  • Egyéni: Pete Sampras és William Renshaw – 7

Legtöbb győzelem nőknél:

  • Öszesen:  Billie Jean King – 20
  • Egyéni: Martina Navratilova – 9

További rekordok

  • A legfiatalabb férfi  győzelem :Boris Becker (1985): 17 éves, 227 napos
  • A legfiatalabb női győzelem : Charlotte Dod (1887): 15 éves, 285 napos
  • A legtöbb wimbledoni mérkőzést játszott:  Martina Navratilova : 289 mérkőzés
  • A leghosszabb mérkőzés: 1969, 1. forduló: Gonzales – Pasarell  22:24, 1:6, 16:14, 6:3, 11:9 – 5 óra 12 perc 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s